VIDA MACROBIOTICA ( 1 )

17 Ene

ENTREVISTA A AGNÈS PÉREZ

Cuina macrobiòtica mediterrània

La macrobiòtica t’ajuda a conèixer-te i a ser més conscient”

 

Clara Balmaña i Pau Sabater de la revista digital ETSELQUEMENGES al veure aquest bloc em van voler fer una entrevista i vam quedar abans de nadals per parlar una miqueta. Es va adonar una bona connexió entre tots tres i això és el que han escrit:

Avui coneixem l’Agnès Pérez, la creadora del bloc Cocina macrobiótica mediterránea. Una persona segura i molt serena, que transmet tranquil·litat i harmonia. Té formació en Nutrició i Dietètica, Medicina oriental i Macrobiòtica, cuina energètica i Ioga lyengar. Actualment, és professora d’aquest tipus de ioga i proporciona assessorament personalitzat en l’elaboració de dietes. Tot d’una manera admirablement vocacional.
Agnès Pérez aposta pel decreixement i per viure de manera senzilla una vida al més pacífica possible, evitant contribuir al caos social i ecològic.

– Què podem trobar al teu bloc?
El bloc “NUTRICIÓN PARA LA SALUD” abasta diferents temes, com l’alimentació sana i natural, la macrobiòtica, l’ecologia, la sobirania alimentària i la transició cap a un canvi de valors individuals per a una societat sostenible, la filosofia oriental… També s’hi poden trobar documentals, receptes pràctiques amb fotos a tot color i qualsevol altre tema que em motivi transmetre perquè cregui que té una utilitat social. Aquest bloc té molt bona acollida i una mitjana de 8.000 visites setmanals.
COCINA MACROBIÓTICA MEDITERRÁNEA és el més recent i agrupa les
meves receptes. El dedico als meus ancestres femenins, les dones que amb amor han cuinat per a mi. La meva mare i les meves àvies.
En el bloc “YOGA IYENGAR EN EL GARRAF”, dedicat exclusivament al
Ioga Iyengar, solament transmeto els ensenyaments directes de BKS Iyengar i dels seus fills, Geeta i Prashant. També hi incloc informació sobre les meves classes i activitats de l’AEYI (Associació Espanyola de Ioga Iyengar).
M’han proposat en diverses ocasions escriure un llibre, però trobo que
la xarxa és una manera molt més dinàmica i interactiva de compartir socialment el meu treball. Publicar els meus articles i difondre els escrits d’altres persones en els meus blocs és per mi la millor manera d’arribar a tots els estrats de la població.

– Explica’ns una mica què és la macrobiòtica?
En primer lloc, voldria puntualitzar que
la macrobiòtica no és només cuina i alimentació. La macrobiòtica es refereix a la vida en si mateixa i l’abasta totalment, ja que mitjançant l’observació de les diferents manifestacions de la vida en termes de yin-yang i de les cinc transformacions,podem trobar respostes que ens guien cap a una presa de consciència i comprensió de tots els fenòmens; des de què hem de cuinar per equilibrar-nos fins a per què estem atraient una circumstància específica, sigui una malaltia o bé determinats tipus de relacions, i fins i tot el nostre destí momentani.
Quan una persona comença a fer-se cas, a menjar de manera saludable, a tenir cura dels seus pensaments, a fer exercici, etc. però, sobretot, quan transforma la qualitat de la sang a través dels aliments; canvien moltes coses en el seu interior.
Canviar la qualitat de l’aliment i la qualitat de la sang, significa canviar la qualitat del pensament.
La macrobiòtica es basa en la teoria del
yin i el yang i en la dels cinc elements. El yin i el yang són dos extrems oposats, complementaris, que no són absoluts. Per exemple, en una parella, si els dos tenen les mateixes emocions, els mateixos pensaments i la mateixa energia… es repel·liran! Ja que no hi ha complement. On hi ha un complement, hi ha un equilibri. Si menges un aliment yin el cos et demanarà un altre aliment yang per crear un equilibri. I si comencem a menjar només aliments d’un dels dos extrems, el nostre cos també anirà cap allà i arribarà un moment en què la persona rebutjarà aquest extrem i apareixerà en forma dedesequilibri o malaltia. Tot es pot valorar en termes de yin i yang. Quan ens trobem davant d’un problema, ens hem de qüestionar: “Per què estic atraient això?”.
El propòsit de la macrobiòtica, segons el seu primer difusor a Occident, George Ohsawa, és l’alliberació i la realització dels nostres somnis personals o de la nostra missió. Canviant la nostra forma de menjar i adaptant-la a les nostres necessitats, podem crear la condició òptima per desenvolupar tot el que hem de fer a la vida. La macrobiòtica no prohibeix cap aliment, però s’ha de fer una valoració de quins aliments són els més adequats i els que més perjudiquen cada persona. Hi ha persones que per la seva activitat física potser necessiten més proteïna animal, i d’altres que necessiten una dieta vegana.

– Quin tipus d’alimentació defenses?
Jo aposto per una alimentació nutritiva i creativa amb base macrobiòtica però sense fanatismes ni dogmes, que potenciï l’ecologia i la sobirania alimentària mitjançant el consum d’aliments locals i adaptant tant la practica de ioga com l’alimentació a les necessitats d’evolució interior.
La macrobiòtica és adaptable a tothom! De fet, jo recomano menjar en harmonia amb la nostra constitució i condició, el clima i la regió en la qual vivim, amb les estacions de l’any, la nostra activitat física i intel·lectual, amb la nostra edat i sexe. I tot això es pot anar aprenent simplement amb l’experiència, l’autoobservació i una mica d’assessorament.
Personalment, segueixo la piràmide macrobiòtica. Tinc moments que faig una dieta estàndard sense cap extrem; en d’altres, sobretot en situacions socials en què sóc més oberta, faig la cuina més saborosa i creativa; i en d’altres, necessito menjar molt senzill. Depèn de com em senti. Jo flueixo (riu). El que
mai menjo és carn, sucre, llet, ni colorants, ni conservants. Tampoc fumo ni prenc alcohol ni excitants. Procuro donar-me el que necessito“. Oshawa diu que es pot menjar de diferents maneres: mecànicament (menjo el que tinc al davant perquè tinc gana), sensorialment (menjo pel plaer de menjar), social (menjo perquè el meu entorn social menja), emocionalment, intel·lectualment o ideològicament. Però hi ha una manera de menjar que és la lliure. Arriba un moment en què el cos pot menjar el que necessita sense fer-se mal. Per arribar a aquesta manera de menjar, primer t’has d’observar molt. A mi la macrobiòtica m’ha aportat autobservació, consciència i m’ha ajudat a estar millor. Jo li estic molt agraïda.

– Explica’ns què és la salut segons la macrobiòtica.
Segons Ohsawa,
gaudim de salut si:
Tenim
bon apetit (5 punts), no sentim cansament (5 punts), dormim bé (5 punts), tenim bona memòria (10 punts), hi ha agilitat en les nostres decisions i accions (10 punts), tenim bon humor (10 punts), no mentim mai (55 punts).
Afegiria que salut és l’
adaptació favorable als canvis i al medi en el qual ens movem. La relació de la salut amb l’alimentació i l’estil de vida es basa en la comprensió que tot està interconnectat. Som un producte de la nostra nutrició, de les creences que tenim, de les nostres accions i de l’entorn en el qual vivim. Si el nostre nivell de salut és alt, podem intuir naturalment què ens convé. Quan gaudim de salut, ens podem despreocupar d’haver de resoldre problemes físics i mentals o emocionals i podem destinar la nostra energia als projectes que volem desenvolupar: de treball, familiars, socials, etc.

– Dóna’ns algun consell.
Eviteu: els sucres i els productes refinats, industrialitzats, congelats, etc. per qüestions de salut individual i mediambiental
.El sucre dispersa. És una de les causes més importants de pèrdua de concentració i de depressió. A més, inhibeix el funcionament del pàncrees i crea molts daltabaixos. També recomano evitar els productes amb colorants i conservants.
I reforceu:
cereals integrals, llegums, una mica d’algues. Verdures i fruites, tot ecològic. Una vida molt activa, molt de contacte amb la natura, recuperar les tradicions ancestrals que ens lliguen a la terra i, sobretot, fer-se cas a un mateix, escoltar-se i seguir la intuïció!

 

( agnésmacrobiotica.blogspot.com )

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: